از سلسله نشستهاي فقه امنيت، نشست علمي با موضوع «تغييرات اجتماعي و امنيت ملي» با سخنراني دكتر عيوضي در روز چهارشنبه مورخ 11/8/1390 در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي برگزار گرديد.دكتر عيوضي در آغاز بحث خود ضمن اشاره به اهميت موضوع تغييرات اجتماعي و امنيت ملي گفت: در اين بحث عناصر كليدي و اصلي بحث بايد مورد توجه جدي قرار بگيرد كه يكي از عناصر مهم آن تغيير است. تغيير حاصل مسأله و مسائل اجتماعي است كه از درون چالشها براي جامعه، فرصت و يا تهديد ايجاد ميكند و اين طي يك فرايند اتفاق مي افتد بدين صورت كه مسائل اجتماعي چالش ايجاد ميكند و موجب ايجاد بسترهايي ميشود كه تغييراتي را به همراه دارد.
آقاي دكتر عيوضي سپس به ارتباط بين تغيير و امنيت پرداخته و گفت: تغييراتي كه در جامعه طي فرايندي خاص ايجاد ميشود ارتباط كاملي با امنيت ايجاد مينمايد. بر اين اساس ما صرفاً با تغييرات سروكار نداريم بلكه با چالش، تهديد و آسيب مواجه هستيم. بنابراين تغيير به معناي علمي آن اتفاق نميافتد مگر اينكه امنيت را نيز دچار تحول نمايد. از همين رو است كه گفته ميشود نظريات تغييرات اجتماعي و امنيت ارتباط كاملي با هم دارند. در بحث تغييرات اجتماعي سؤالي مطرح است كه چه دليلي وجود دارد كه ما نسبت به تغييرات حساس هستيم و عواملي كه ما را نسبت به تغييرات حساس ميكند چيست؟ پاسخهاي زيادي داده شده است اصولاً جوامع مختلف در برابر تغييرات تحميلي احساس ناامني ميكنند و حتي اگر تغييري به ضرر آن جامعه باشد افراد احساس ناامني مينمايند در اينجا گفته ميشود كه در مفهوم تغيير انقلاب بوجود آمده است.
عضو هيأت علمي دانشگاه بينالملل قزوين در اين نشست به عناصر تغيير اشاره كرده و سطح تغيير، سطح هويت و تغيير در زمان را از مهمترين عناصر تغيير برشمرده و افزود: در تعريف تغيير عناصري وجود دارد كه اين عناصر زمينه را براي امنيت فراهم ميكند كه در اين خصوص ميتوان به سطح تغيير اشاره كرد كه تغيير ميتواند حاشيهاي، فراگير و يا انقلابي باشد. عنصر ديگر سطح هويت است كه هويت آيا سلب ميشود يا استحاله مييابد كه ميتواند زمينهاي براي ايجاد امنيت باشد. همينطور تغيير در زمان نيز از ديگر عناصر تغيير ميباشد كه در دورههايي از زمان به حسب تغييراتي كه ميشود مباحثي بوجود ميآيد كه به تعبير نسلها ميتوان اشاره نمود.
دكتر عيوضي در ادامه بحث سه عرصه تغيير در محيط بينالملل، تحول در محيط داخلي كشورها، تغيير در قدرت را از عناصر كليدي اين بحث بيان داشتند و با اشاره به نسبت بين توسعه و امنيت ملي افزودند: امروزه جامعهشناسان تأكيد دارند توسعه امنيتآور است زيرا توسعه هژمون ايجاد ميكند و كشوري كه پيشرفته باشد ميتواند از امنيت بالاتري برخوردار باشد پس توسعه به لحاظ ساختار از جنس تغيير است. روندهاي توسعه و تغييرات حاصله از آن، مسئله قوميتها و مذاهب، لايههاي اجتماعي، تحول در جرايم و اعتراضات مردمي از جمله مؤلفههاي مورد بحث دكتر عيوضي بود كه امروزه در نظام بينالملل تغييراتي ايجاد نمود و ميتواند موجب تهديد امنيت ملي باشد.
در پايان اين نشست برخي اعضاي حاضر به بيان پرسشهايي درخصوص موضوع بحث پرداختند.
منبع: سایت پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی